dinsdag 13 juni 2017

Autogordel vergeten aan te doen en betrokken geraakt bij een verkeersongeval. Ben je dan zelf aansprakelijk voor je schade ook al was het de fout van de andere bestuurder ?
 
 
Verplichting ?
De gordel dragen in de auto is wettelijk verplicht. Dit geldt voor ALLE passagiers die zowel voor- als achterin plaatsnemen. Er bestaan een beperkt aantal uitzonderingen. Zo hoef je je gordel niet te dragen als je achteruit rijdt. Je hoeft hem eveneens niet te dragen bij vrijstelling wegens medische redenen.
 
Boete ?
De minimale boete bij het niet dragen van je gordel is 110 euro voor volwassenen. Bij kinderen zonder gordel bedraagt de boete zelfs 165 euro.

Aansprakelijkheid ?
Bij ongeval waarvoor je niet aansprakelijk bent, verlies je door het niet dragen van de gordel niet al je rechten. Toch kan je als je lichamelijke letsels hebt wel eens een lagere schadevergoeding krijgen. Dat is zo als er een oorzakelijk verband is tussen het niet dragen van de gordel en je letsels.

Als met andere woorden kan worden aangetoond dat je letsels zwaarder zijn of werden veroorzaakt omdat je de gordel niet droeg riskeer je zelf op te draaien voor een deel van je schade.

Ontdek video's van ons aanbod en meer op YouTube